Annonce

Annonce

Svar: Afvæning af MME


7. september 2017

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kris

Tak for dit brev :)

Dejligt at høre, at det går så godt med start i vuggestue - jeg går ud fra, at de indtil videre giver jeres dreng en flaske, når han puttes til middagslur der, og da han er lige ved at blive kørt ind, så synes jeg, det vil være synd at ændre på dette ritual... det afhænger dog af, hvordan personalet i vuggestuen melder tilbage, at det går.

De to flasker, som han har behov for i 10-12 måneders alderen kan enten ligge før middagslur og aften, så han begynder at sove hele natten uden mælk. Eller du kan fjerne flasken fra dagen, så han får sine to flasker aften og sen aften/nat. Hos jer kan han altså enten trappe ud af flasken før middagsluren eller trappe ud af flasken kl 03 først.

Og det er netop en god idé at trappe ud. Det vil sige, at hvor han lige nu ofte får 200 ml, så vil det være rigtig godt, at han gradvist får mindre og mindre - 180, 160, 140, 120, 100 ml og til sidst helt kan undvære. Før middagsluren spiser han frokost og alt efter hvor lang tid der går fra frokosten og til han puttes kan man overveje at tilbyde ham lidt vand af kop og evt. en banan i en periode, nogle børn har også glæde af lidt mme af en kop en overgang, indtil de helt kan undvære mælken om dagen.

Om aftenen vil det være rigtig godt, hvis han tilbydes en godnatgrød, som en fast del af sit putteritual. Børn i jeres drengs alder vil ofte gerne spise selv og begynder at protestere mod at blive madet, derfor spiser de ikke så meget aftensmad, som de egentlig har behov for og kan derfor godt være lidt sulte, når de skal i seng. Og når de efter aftensmaden har fået et bad, er hjulpet til lidt ro i kroppen og er ved at være trætte, så vil de ofte gerne have en godnatgrød og acceptere denne, som en del af det at skulle forberede sig til natten. Og grøden hjælper dem så til at ...


Annonce

... kunne undvære flasken om natten. Så du igen kan skrue mængden gradvist ned og lære ham at sove uden.

I har tidligere spurgt til hans rytme og hvorvidt I kunne hjælpe ham til en rytme, der lå lidt senere - jeg ved ikke, hvordan det går hos jer med rytmen lige nu, men et forslag til en aftenrutine kunne f.eks. se således ud:

Aften 18: Aftensmad, I spiser sammen og udgangspunktet er familiemaden, vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med lidt creme, får lidt massage osv. og hjælpes til fysisk ro.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Tilbydes en godnatgrød måske kl 19.15-19.30, vand eller mme af kop. Får derefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20...

Derudover vil det være rigtig godt, hvis du om natten kan hjælpe ham videre med stillingsskift, beroligende hænder, beroligende ord som ssshh-ssshh eller lignende, så når flasken er væk, så hjælper du ham stadig på denne måde, men uden at han får flaske i munden. Alt er således som det plejer at være, eneste forskel er, at flasken er væk... Der sker ikke noget ved at du hjælper ham med stillingskift, i takt med at han bliver motorisk stærkere, øver sig mere og mere om dagen, så vil han naturligt også selv kunne skifte stilling om natten :)

Flasken kan ofte trappes helt ud i løbet af en uges tid. Og ja, omkring 12 måneders alderen vil det være rigtig fint, at du fjerner næste flaske - hvis du fjerner middagsflasken nu, så skal flasken om natten fjernes, når han bliver 12 måneder. Hvis du fjerner flasken om natten nu, så vil det være flasken om dagen, der trappes ud, når han bliver 12 måneder. Og den sidste flaske før han puttes om aftenen, vil så ofte blive trappet ud i løbet af et par måneder derefter.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - fortsat held og lykke og rigtig god weekend, når I kommer så langt :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide: Undgå uønsket kemi i dit barns mad

De gode råd er mange, og som forældre kan det være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. Derfor har Fødevarestyrelsen samlet de vigtigste anbefalinger til at undgå uønsket kemi, så du hurtigt kan få et overblik over hvilke fødevarer, du bør være opmærksom på.

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. april 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Give MME uden at opvarme det?

Hej Helen Nu hvor det er blevet varmere og bedre vejr, så vil jeg gerne...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Min pige vil ikke spise

Hej Helen! Så er det blevet min tur til at skrive til dig:) Min pige, som...

Læs hele brevet og Helens svar


24. april 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Yoghurt produkter til baby

Kære Helen Vi er flere i mødregruppen, som er meget glade for de forskellige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Tommelfinger - sutte på

Allerede mens barnet ligger i mors mave under graviditeten, øver det sig i at sutte på finger. Derfor ser man ofte, at nyfødte og småbørn ligger og sutter på deres fingre - det har de også gjort inde i maven.

At sutte på tommelfinger har akkurat samme beroligende effekt som al anden sutten hos spædbørn. Suttebehovet er naturligt og må ikke undertrykkes, da det giver barnet en form for tryghed. Det er dog stadig vigtigt, at barnet får den tryghed og opmærksomhed, som det har...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce